Το καρπούζι είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών. Καλλιεργείται ευρέως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η συγκομιδή του γίνεται τους μήνες Ιούλιο με Αύγουστο. Το καρπούζι έχει μεγάλο μέγεθος, στρογγυλό σχήμα και πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο φλοιό. Η σάρκα του είναι τρυφερή, γλυκιά και ζουμερή με πολλούς σπόρους.
Το καρπούζι καταναλώνεται ως φρέσκο φρούτο τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Α καθώς και σε κάλιο. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από ελεύθερες ρίζες. Τρώγεται ως έχει, σε φρουτοσαλάτες ή χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυμών, σορμπέ και γλυκών. Είναι ένα δροσιστικό φρούτο για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.