Το κρεμμύδι είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Ανήκει στην οικογένεια των Αλλιών και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το κρεμμύδι έχει πολλές ποικιλίες που διαφέρουν στο χρώμα, μέγεθος και γεύση. Οι κύριες ποικιλίες είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το λευκό κρεμμύδι.

Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες, σούπες, σάντουιτς και διάφορα ορεκτικά. Mαγειρεμένο, αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά φαγητά όπως στιφάδο, μουσακά, παστίτσιο και γιουβαρλάκια. Επίσης, χρησιμοποιείται για το μαρινάρισμα κρεάτων. Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και B6 καθώς και σε μέταλλα όπως μαγγάνιο και χρώμιο. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρείται ευεργετικό για την υγεία.