Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευρέως χρησιμοποιούμενα φρούτα στη μεσογειακή διατροφή. Προέρχεται από το δέντρο λεμονιά και καλλιεργείται εκτεταμένα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως η Χαλκιδική, η Κέρκυρα και η Κρήτη. Τα λεμόνια συγκομίζονται τους χειμερινούς μήνες και είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα σε πολλά φαγητά και σαλάτες, δίνοντας μια ξινή, δροσιστική γεύση. Ο χυμός του λεμονιού προστίθεται σε κοκτέιλ, λεμονάδες, τζατζίκι και μαρινάδες. Χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή γλυκών, αλλά και ως φυσικό απολυμαντικό. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.