Η ντομάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στη μεσογειακή διατροφή και καλλιεργείται ευρέως στην Ελλάδα. Ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών και το επιστημονικό της όνομα είναι Lycopersicon Esculentum. Καλλιεργείται σε θερμοκήπια και υπαίθριες εκτάσεις και η συγκομιδή της αρχίζει την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο.

Η ντομάτα καταναλώνεται ωμή σε σαλάτες, σάντουιτς, πίτσες και μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές όπως σάλτσες, λαδερά φαγητά και ντοματοκεφτέδες. Επίσης, χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυμών, αλείμματος και σάλτσας. Περιέχει βιταμίνες C, K και φυτικές ίνες. Θεωρείται ευεργετική για την υγεία και βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού.