Η πατάτα είναι ένα βασικό λαχανικό στη διατροφή των Ελλήνων και καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα μας. Ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών και το επιστημονικό της όνομα είναι Solanum Tuberosum. Οι κυριότερες ποικιλίες πατάτας στην Ελλάδα είναι η Σπουντα, η Κοντούλα και η Κάρα.

Η πατάτα καταναλώνεται μαγειρεμένη σε ποικίλες συνταγές, όπως φούρνου, βραστή, τηγανιτή ή πουρέ. Αποτελεί συστατικό σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά και λαδερά. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες C, B6, κάλιο και φυτικές ίνες. Θεωρείται εύπεπτη και ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος.