Οι σαλάτες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και περιλαμβάνουν ποικιλία από ωμά λαχανικά και φρούτα. Καταναλώνονται συνήθως ως ορεκτικό, αλλά μπορεί να αποτελέσουν και κύριο γεύμα. Οι πιο διαδεδομένες σαλάτες στην ελληνική κουζίνα είναι η χωριάτικη, η ντοματοσαλάτα και η αγγουροντοματοσαλάτα.

Οι σαλάτες περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ενισχύουν την υγεία προσφέροντας πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Συμβάλλουν στην ενυδάτωση, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ισορροπημένης διατροφής.